Klinický význam
Jedná se
o narušení enzymatické reakce – neschopnost organismu trávit laktózu. Pokud
laktáza mléčný cukr (laktózu) nerozloží, zůstává nestrávený ve střevech. Jeho
dalším zpracováním střevními bakteriemi vznikají plyny a látky, které dráždí
tlusté střevo a způsobují nepříjemné zdravotní obtíže. Podstatou intolerance
k laktóze je přítomnost tzv. variantního genu, který způsobuje snížení
produkce laktázy v tenkém střevě.
Kontrolní mechanizmy exprese
genu LCT jsou asociovány
s jednonukleotidovými záměnami tzv. polymorfismy T-13910C a A-22018G. V současné
době se předpokládá, že je postižen přibližně každý šestý jedinec v populaci.
U jižních národů a černé řasy je četnost postižení mnohonásobně
vyšší. Absence lakázy v organismu může mít různé příčiny. Primární
příčinou je geneticky podmíněné snižování produkce tohoto enzymu. Nazývá se
adultní, tedy dospělý typ laktózové intolerance. Syntéza enzymu přirozeně klesá
zhruba od dvou let věku. Vzácný je vrozený deficit laktázy, který se projeví
ihned po narození. Sekundární příčinou vzniku intolerance k laktóze
je poškození sliznic střeva jinými vlivy, především infekčními průjmovými
onemocněními, užíváním některých léků (antibiotik), a také některými
chronickými onemocněními střeva, jako je Crohnova nemoc nebo celiakie.